Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Σαν σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου 1939


Σαν σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου 1939
Η Βαρσοβία καταλαμβάνεται από τα γερμανικά στρατεύματα.
 Η εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία (Operation  Fall Weiss), την 1η Σεπτεμβρίου 1939, σηματοδότησε την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Μέσα σε μερικές εβδομάδες, με ταχεία προέλαση ο γερμανικός στρατός κατέλαβε μεγάλο μέρος της χώρας. Το ανατολικό κομμάτι της Πολωνίας κατελήφθη από τους Σοβιετικούς, οι οποίοι εισέβαλλαν στη χώρα στις 17 Σεπτεμβρίου, ύστερα από τη σχετική συμφωνία με τους Γερμανούς για τη διχοτόμηση της Πολωνίας.
Η πολιορκία της Βαρσοβίας  άρχισε στις 15 Σεπτεμβρίου , με σφοδρούς βομβαρδισμούς από το πυροβολικό και την αεροπορία. Στις 23 του μήνα, οι γερμανικές δυνάμεις (περίπου 150.000 στρατιώτες), έχοντας εξουδετερώσει την πολωνική άμυνα, περικύκλωσαν την πόλη και προετοιμάζονταν  για την τελική έφοδο.

Παρά τη γενναία αντίσταση που προέβαλλε ο πολωνικός στρατός, ο οποίος αριθμούσε περίπου 100.000 άνδρες, η ανωτερότητα της ναζιστικής πολεμικής μηχανής ήταν φανερή. Επιπλέον, η κατάσταση μέσα στην πόλη ήταν απελπιστική, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών και των ελλείψεων σε τροφή και προμήθειες. Το 20% των κτιρίων είχε καταστραφεί και οι απώλειες των αμάχων έφτασαν τις 40.000 (η πόλη αριθμούσε περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους).

Οι σφοδρές επιθέσεις των Γερμανών αντιμετωπίζονταν από τους αμυνόμενους, παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση της περικυκλωμένης πόλης, καθώς και η παρουσία των Σοβιετικών στο πολωνικό έδαφος έκανε την υπεράσπιση της Βαρσοβίας ανώφελη.
Στις 26 Σεπτεμβρίου άρχισαν συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός υπό τον Πολωνό στρατηγό  Tadeusz Kutrzeba και τον Erwin Rommel. Την επόμενη μέρα, υπεγράφη η συνθηκολόγηση και η  πόλη παραδόθηκε στους Γερμανούς. Οι Πολωνοί αιχμάλωτοι πολέμου παρέδωσαν τον οπλισμό τους και  τα γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη παρελαύνοντας την 1η Οκτωβρίου 1939.  

Μεμονωμένοι θύλακες Πολωνών προέβαλλαν ανώφελη αντίσταση, η οποία εξαλείφθηκε μέχρι την 6η Οκτωβρίου.
Έτσι, ολοκληρώθηκε η κατάληψη της Πολωνίας, όπως επίσης και ο διαμελισμός  της χώρας από τους Γερμανούς  και τους Σοβιετικούς.
Ο Χίτλερ, έχοντας εξασφαλίσει τα ανατολικά σύνορα με το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ μπορούσε τώρα να στραφεί προς τα δυτικά.

8 σχόλια:

  1. Μάθε μας Ιστορία Κέβιν!Καλή αρχή!

    Dean

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή αρχή κι απο μένα, Δημήτρη.

    Μίσκιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι διάβολε είσαι τίμιος, είσαι εμπερίστατος,είσαι εποπτικός,είσαι εικονογραφημένος, είσαι δημιουργικός, είσαι Winston Churchill.

    Σε 3 εβδομάδες θα εισφέρω εμπεριστατωμένο άρθρο με τίτλο "Ο βομβαρδισμός του σταθμού Κορίνθου με αεροσκάφη καθέτου εφορμήσεως" (και ΟΛΟΙ ξέρουμε Ποιος ήταν εκεί...)

    Καλορίζικο και Τυχερό το Blog! Mέχρι Τέλους (5/1945)

    Νeed I sign?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι,άστο καλύτερα,δεν χρειάζεται το άρθρο! :D
    Θέλω να ζήσει το καημένο το blog.
    Να 'σαι καλά συνονόματε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή αρχη και απο μενα.Κανεις δεν αμφισβητει οτι μπορει οτι γραφεις να ειναι επιτυχημενο και ωραιο για οσους ασχολουνται με την ιστορια,Παρολα αυτα να ξερεις οτι η ιστορια δε ειναι δημιφιλης για πολλους.Οσοι γνωριζουν ομως θα προτιμήσουν το μπλογκ οσυ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "H ιστορία", έλεγε ο Θουκυδίδης "είναι σα να διδάσκεις φιλοσοφία με παραδείγματα".

    Δώσε θέμα στο λαό λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή